Sakız Adası
Sakız Adası Tarihi
Sakız Adası’nın merkezi olarak bilinen Chios’a kesinlikle gitmelisiniz. Chios’un nüfusu yaklaşık 30.000’dir. Sakız Adasının toplam nüfusu ise 55.000 olarak bilinir. Buranın ismi milletten millete değişiklik göstermiş. Cenovalılar Sikio, Yunanlılar Chios ismini vermişken biz Sakız Adası ismini vermişiz.
Sakız Adasının yemek kültürü ise daha çok balık ve deniz mahsullerinden oluşmaktadır. Sakız Adasında birçok kültürün bir olması ve ülkemize uzak olmamasından dolayı yemek kültürümüzle benzerlik göstermektedir. Yunan salatasından başka olarak moussakayı, souvlakiyi gibi yemekleri denemenizi tavsiye ediyoruz. Sakız Adasının dışında Yunanistan’da da bu yemekleri kolaylıkla bulabilirsiniz. Ispanaklı köfte, otlu börek, sarımercimek, fava, sakızlı kurabiye, frappe kahve ve kaşık tatlısı, Sakız Adasında tatmanız gereken başlıca lezzetlerdir.
Özellikle yaz aylarında gidilmesi tercih edilen Sakız Adasının kumsalına ve denizine âşık olacaksınız. Güzel plajları ile insanları kendine çeken Sakız Adası, güneşin tadını çıkarıp tatil yapabilmek için tercih edilen yerlerden bir tanesidir. Karfas Plajı, birçok kafe, taverna ve konaklama yerlerine ev sahipliği yapmaktadır. Sakız Adasında sık ziyaret edilen diğer plajlar ise Mavra Volia, Komi ve Aghia Fotia’dır.
Adaya Nasıl Gidilir?
İnsanların kısa kaçamaklar yapabileceği, günübirlik gidip eğlenebileceği Sakız Adası’na Çeşme’den Yaklaşık olarak 45 dakika içerisinde Sakız Adasında olabilirsiniz.
Adada Gezilecek Yerler
Yemekleri, kumsalı, güneşi ve insanları sayesinde turistlerin dikkatini çekmeyi başaran Sakız Adası’nın birçok gezilecek yazlık mekânları vardır. İlk olarak Armolia Köyü’ne gitmelisiniz.
Armolia Köyü kemer kalıntılarının sayesinde tarihin içinde olduğu anlaşılmaktadır. Çoğu eski yapı özen gösterilerek eskiye sadık kalarak tekrar yapılmıştır. Ara sokaklarında bulunan çiçekler, yaz akşamları, insanların sıcaklığı sayesinde ada akşamını hissedeceksiniz. İkinci durağınız ise Olimpi Köyü olmalı. Sakız Adası’nda bulunan bu köy dar sokakları ile sizlere sıcak ortam sunacak. Güzel sokakları, insanları ve yemekleri sayesinde kendinizi huzurlu hissedebileceksiniz.
Bir başka gitmeniz gereken köy ise Pirgi Köyüdür. Mastik bir köy olarak bilinen Pirgi, Sakız Adasının güneyindedir. 1881 yılında yaşanan depremden dolayı adanın birçok yeri zarar görmüşken Pirgi Köyü depremden zarar görmemiştir. Eski dönemlerde sakız üretimi ve ticaret merkezi olarak bilinirmiş. Pirgi Köyü’nün en güzel yanı binaların dış cephelerindeki değişik mimari süslemelerdir. Binaların dış cephelerindeki mimariler ve ara sokaklarındaki Ortaçağ etkisi sizleri adeta büyüleyecek.
Gidilmesi gereken bir diğer durak ise Mesta Köyü’dür. Mesta Köyü, Ortaçağ köylerinden birisidir ve bu zamana kadar kendini korumayı başarmıştır. Mesta Köyü, dar sokakları ve taş evleri sayesinde turist çekmeyi başarmıştır.
Kendinizi huzurlu hissedeceğiniz bu köy sizlere keyifli dakikalar yaşatacak. Mesta Köyü, korsan saldırılarına karşı kendisini koruyabilmesi için kale içine inşa edilmiştir. Mesta Köyü’nün iki girişi bulunur, önceden bu iki giriş sakız kaçakçılığı olmaması nedeniyle geceleri kapatılırmış. Köyün sokaklarını gezdikten sonra merkezde bulunan kiliseyi gezmenizi öneririz. Keyifli yaz akşamları yaşamanıza yardımcı olacak bu köy sizlere keyifli dakikalar yaşatacak.
Son olarak gitmeniz gereken köy ise Lagada Köyü’dür. Liman kıyısında bulunan köyde günbatımında akşam yemeği yemenizi ve Ege Denizinin sessizliğini dinlemenizi öneririz.
Sakız Adasının turist çekebilmesinin bir diğer etkeni ise kumsallarıdır. Denizin ve güneşin tadını çıkarmanın en güzel yanı Sakız Adasındaki kumsalları gezmektir. Sakız Adasının ünlü kumsallarından olan Karfas, çocuklu aileler için de uygundur.
Karfas kumsalında birçok kafe ve restoran bulunur. Denizin tadını çıkardıktan sonra kumsalda yemeğinizi yiyebilir ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Karfas kumsalında çakıl bulunmadığında vakit geçirmesi oldukça keyiflidir. Bir diğer popüler kumsalı ise Mavra Volia kumsalıdır. Mavra Volia kumsalına ulaşabilmek için öncelikle Mastichochoria kumsalından geçmeniz gerekmektedir. Burada balık restoranı vardır. Durup yemek yiyebilir ve keyfini çıkarabilirsiniz. Mavra Volia ise siyah çakıllarıyla meşhurdur. Mavra Volia, volkan patlamasının sonucunda oluşmuştur. Mavra Volia’da deniz berrak fakat denizi çakıl olduğu için yüzmeyi zorlaştırmaktadır.
Sakız Adasının en güzel kumsallarından biri olan Agia Dinami iki kumsaldan oluşmakta. İlk olarak büyük olan kumsala gidiyorsunuz bir diğer kumsalına geçmek için patika yoldan geçeceksiniz. Patika yolun sonunda sizleri büyüleyecek enfes manzara sizleri bekliyor. Angelia ve Trachilia kumsalını sadece çakıllı bölge ayırmaktadır. Her iki kumsalda sizlerin güzel vakit geçirmesini sağlayacak.
Bu bölgede ihtiyaç giderebileceğiniz bir yer bulunmadığı için giderken yanınızda gıda bulundurmanız önerilir. Dağlık yoldan aşağı inerken Salagona kumsalına varmadan müthiş bir manzara göreceksiniz. Bu manzaranın tadını dinlenip çıkarmanızı, bol bol fotoğrafını çekmenizi öneririz. Salagona, kumsalı ve denizi ile sizlere güzel bir yaz deneyimi sunacak.
Sakız Adası’nın gezilecek en güzel yerleri köyleri ve kumsallarıdır. Ada insanının sıcaklığını hissedecek, yaz akşamlarında hafif mezelerle sohbet eşliğinde huzur bulacak, köylerdeki sokaklarda gezerken kendinizi turist mekânlarında hissedeceksiniz. Ada hayatını birkaç günlüğüne yaşayıp kendinizi şehrin gürültüsünden uzaklaştırabilirsiniz.
Sakız Adası Nerededir?
Yaz aylarının vazgeçilmez mekânı olan, insanlarının sıcaklığı ve kumsalının güzelliği ile turistleri etkilemeyi başaran Sakız Adası Ege Denizi içerisinde Yunanistan sınırında yer almaktadır. Türkiye’de Çeşme’ye 8 km uzaklıktadır. Sakız Adası sizlere az nüfusu ve güzel yaz akşamları ile keyifli ve huzurlu dakikalar yaşatacak.